Overslaan en naar de inhoud gaan

LC Tilburg haalt bijna €10.000,- op voor Taalnetwerk

13/03/2017
Elles Borgert overhandigt cheque aan Nanneke Tuerlings

Op zaterdag 11 maart 2017 organiseerde Ladies’ Circle Tilburg in de Kennismakerij, proeftuinbibliotheek in de Spoorzone, een benefietavond om taalarme gezinnen in Tilburg een steun in de rug te bieden. De opbrengst van deze avond kwam ten goede aan het Taalnetwerk Tilburg.

Benefietavond
De avond werd rond 18.00 uur geopend door wethouder Marcelle Hendrickx. In haar toespraak benadrukte zij hoe belangrijk taal is en dat het grote invloed heeft op ons dagelijks leven. Elles Borgert, voorzitter van Ladies’ Circle Tilburg, overhandigde vervolgens de cheque met een waarde van € 8200,- aan Nanneke Tuerlings. “Met dit bedrag dragen wij als Ladies’ Circle bij aan de strijd tegen laaggeletterdheid en kunnen hiermee ongeveer 200 gezinnen in Tilburg helpen”, lichtte Borgert toe. Nanneke Tuerlings legde uit dat het geld wordt ingezet voor taalpakketten voor ouders en hun kinderen die bestaan uit onder andere een prentenboek, een half jaar lidmaatschap van de bibliotheek en een digitaal boek. Na het officiële gedeelte genoten de gasten van een geheel verzorgde avond met wijn, spijs en entertainment. Door ludieke acties gedurende de avond werd de opbrengst nog verder verhoogd naar bijna € 10.000,-.

Laaggeletterdheid dichterbij dan je denkt
In Tilburg heeft 12 tot 14% van de bevolking, zo’n 21.000 tot 23.000 mensen, tussen 15 en 65 jaar zodanig moeite met lezen en schrijven dat ze hier veel hinder van ondervinden in hun dagelijks functioneren. Denk aan het niet kunnen invullen van formulieren, of bijsluiters van medicijnen niet kunnen lezen en geen mailtjes kunnen lezen of versturen. Laaggeletterden lopen tegen tal van problemen aan. Zij vinden het, uit schaamte, vaak moeilijk om hulp te vragen. Kinderen die opgroeien in taalarme gezinnen lopen een groter risico ook zelf een taalachterstand op te lopen.

Taalnetwerk Tilburg
“Lezen en schrijven is zo’n vanzelfsprekendheid in onze gedigitaliseerde maatschappij dat wij ons gewoonweg niet kunnen voorstellen hoe het is om niet te kunnen lezen en schrijven”, vertelt Nanneke Tuerlings, voorzitter van het Taalnetwerk Tilburg. Het Taalnetwerk Tilburg is een gezamenlijk project van de Bibliotheek Midden-Brabant, ContourdeTwern, MST en School voor Educatie en Inburgering van ROC Tilburg en wordt ondersteund door Stichting Lezen en Schrijven. Het netwerk probeert het taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken, creëert Taalhuizen in Tilburgse wijken waar mensen terecht kunnen met vragen en organiseert allerlei taalactiviteiten.

Fotograaf: Wilfried Scholtes van Beeldveld